Foto: Philip McCann

 

Musik i Djura, premiäråret 2021

Foto: Philip McCann

 

Upprinnelsen till Musik i Djura går att spåra till den pågående pandemins effekt på kulturlivet. Sedan mer än ett år lever musiker i Dalarna, liksom i hela världen, avskilt från sina normala lyssnare. Under frivillig karantän på min gammelgård i Djura (mors släkt kommer från Leksand) började jag spela med Siljanstraktens begåvade musiker. Därifrån var steget inte stort till att organisera samspel i nya former, t ex en liten sommarfestival för klassisk musik i Djuras vackra 1700-talskyrka, som har underbar akustik.

Leksand kan i normala tider berömma sig av imponerande kultur- och sportaktiviteter, främst i kommunens norra delar. Ett nytt årligt evenemang i de södra delarna, t.ex. Musik i Djura, bidrar därför till en jämnare spridning av kommunens kulturutbud.

Härmed ett stort och varmt tack till församling, kommun, föreningslivet (inkl. nygrundade Djura kulturförening), sponsorer, medmusiker, vänner och Djurabor för uppmuntran och uppbackning! Utan er hade inte Musik i Djura sett dagens ljus.

Den första upplagan av Musik i Djura bjuder på etablerade stjärnor, unga, mindre kända solister som vi kommer att höra talas om i framtiden, en känd brassensemble och en ny kammarorkester. Repertoaren spänner från specialskriven musik och ett beställningsverk till ljuva toner från barocken och romantiken, från kantat och opera till folkvisa.

Välkomna!

Mats Liljefors, konstnärlig ledare

Vackra Carin från Djura

Historien om Vackra Carin från Djura lever fortfarande i byn. Carin åkte till Stockholm på 1800-talet för att arbeta hårt, men väckte tumult och skandal pga sin skönhet. Folk vallfärdade till Stortorget i gamla stan för att beskåda Dalkullan i folkdräkt som sålde mjölk. Hon var tvungen att sluta pga all uppståndelse. När hon tjänat sina pengar åkte hon hem till Djura och sin trolovade men blev totalt utfryst och utstött. Detta pga rykten om att hon fört osedligt leverne i Stockholm. Hon fick tillslut en ny dalkarl och flyttade till grannbyn, men blev trots allt aldrig riktigt accepterad.) Tänk vad osanna rykten kan göra. Hennes ättlingar lever kvar här i byn.