Finalkonsert med solister, kör och kammarorkester

Sön 14 juli 19.00 Djura kyrka

Program

Förklädd gud av L-E Larsson
Amanda Liljefors, sopran, Davis Risberg, baryton, Alexandra Chalupa, recitation
Djura kör, Liselotte Ambjörn, körledare, Djurakapellet, Mats Liljefors, dirigent

Amanda Liljefors, sopran, började som pianist på musikskolan Lilla Akademien och växlade vid 17 års ålder till sång, hennes stora passion. Hon har studerat på Vadstena folkhögskola, Kungl. Musikhögskolan och Operahögskolan där hon blev klar våren 2021. Som solist har hon framträtt i Sverige och Paris, Bryssel, Lissabon, Wien m.fl. Bland operaroller finns Eurydike ur ”Orfeus och Eurydike”, Micaëla i ”Carmen”, Magda i ”Konsuln” av Menotti. Vintern 2021/2022 gjorde hon sin första roll på Kungliga Operan i barnoperan ”Snödrottningen” och gestaltade Mariane i Kirke Mechems opera ”Tartuffe” på Norrlandsoperan. Sommaren 2022 gestaltade hon Mimi i Puccinis ”La Bohème” i Dala-Flodas OperaFest. Och har precis varit åter engagerad vid Norrlandsoperan i Stolthet och fördom.

David Risberg, baryton, har på kort tid slagit igenom på de svenska operascenerna. Efter studier vid
Kungliga musikhögskolan och Stockholms konstnärliga högskola har han framträtt i roller som Mr Darcy i Daniel Nelsons opera Stolthet och fördom på Norrlandsoperan. David har debuterat som Marcello i la Boheme i Malmö Operas turnéproduktion, följt av ytterligare en rolldebut som Demetrius i Brittens En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan. Detta följdes av ytterligare två roller på samma scen; Marco i Gianni Schicchi och rollen som Bello i la Fanciulla del west. David har även framträtt som Paul i Philip Glass les Enfants terribles i Stockholm i en produktion av det fria operakompaniet Kamraterna. Utöver detta är David även anlitad som oratoriesångare med ensembler som Drottningholms barockensemble, Ann Wallström, Rebaroque med flera.

Alexandra Chalupa, skådespelerska, är utbildad på scenhögskolan i Slovakien VSMU, med fortbildning från Teaterhögskolan i Stockholm, Stockholms Dramatiska Högskola. Alexandra har uppträtt på Dramaten i ”Pygmalion” av Margareta Garpe, där hon spelade Husan och Eliza 2 och i ”Satans Strindberg”. På Teater Galeasen spelade hon huvudrollen i ”Hiroshima mon Amour” av Marguerite Duras och Barbara och Frida i ”Rädsla äter själen”, av Rainer Fassbinder. På Teater Giljotin spelade hon Fru Elvstedt i ”Hedda”, (Gabler). På Confidencen-Ulriksdals slottsteater har hon spelat huvudrollen i barnteaterföreställningar och spelat komediant i operauppsättningar. På Edsbergs slottsteater spelade hon Hermia i ”En Midsommarnatsstorm”. Inom film och TV har hon setts i ”Arkeologens dotter”, ”Bonusfamiljen 2”, ”Maria Wern”, ”Varannan vecka”, ”Bankrånet” eller ”Mytologerna”. Just nu medverkar hon i egenregisserade och producerade föreställningar för barn och ungdomar.

Liselotte Ambjörn, organist och körledare, är utbildad vid musikhögskolan i Piteå där hon har studerat orgel för professor Hans-Ola Ericsson. Hon har jobbat som kyrkomusiker i bland annat Kil, Stora Tuna, Åkersberga och senast Siljansnäs. Hon är bosatt i Djura och vikarierar efter sin pension som körledare i Djura. Hon har leder Djura kör som tidigare uppträtt för Musik i Djura med Romans ”Den svenska mässan”.

Mats Liljefors, dirigent, växte upp i Stockholm, började spela violin vid sex års ålder och debuterade som solist med Stockholms filharmoniker som 16-åring. Senare studerade Mats komposition, violin och dirigering i Schweiz, Tyskland och Frankrike. Han började karriären som konsertmästare i Frankrike och Tyskland och turnerade som solist i Europa och Amerika. Han har varit professor i violin och dirigering till Minnesota University. Han utnämndes 1992 till förste gästdirigent för Eremitageorkestern i St. Petersburg. Mats har dirigerat ledande orkestrar och operahus, Münchens philharmoniker, Bolsjoj-operan, Bayrische Staatsoper, Jerusalem Symphony Orchestra m fl. Mats grundade Musik på Slottet på Kungliga slottet i Stockholm 1970 och var dess konstnärliga ledare fram till 2015.

Djura kör som är byns alldeles egna kör. När Djura kören bildades är okänt, men år 1892 finns det dokumenterat att kören uppträdde i Djura kyrka. År 2022 är 130 års jubileum. 1890 hade Leksand redan en kör, så kanske inspirerade det folkskolläraren och organisten Daniel Larsson att starta en kör även i Djura. I början av 1930-talet stod hembygdsintresset på topp i byn och kyrkokören blev även en hembygdskör. Efter pandemin, har kören kommit i gång igen och har nu ca 20 medlemmar, bestående av en komplett fyrstämmig, blandad kör. Repertoaren är bred med allt från klassiska, sakrala körverk, barockens stora kompositörer, svenska nationalromantiker till legender som Duke Ellington eller yngre svenska kompositörer. Många av sångarna har varit i kören länge, men atmosfären är öppen för alla som älskar körsång. Den goda andan hörs när man lyssnar på kören! Genuint musikintresse, nyfikenhet och gott sångarkamratskap är körens signum.