Klassiska klanger i sommarkvällen

 

2023-07-10 kl 19.00, Djura kyrka, Djura

Program

 

Musik av Beethoven, Mendelssohn och Schumann. 

Valeria Resjan, piano, Mats Liljefors, violin och Ola Karlsson, cello.

Valeria Resjan

Piano

Valeria Resjan flyttade tidigt från Ryssland till Helsingfors med sina föräldrar för att studera piano vid Sibelius-Akademin. 1992 vann hon Maj Lind-tävlingen och 1995 den internationella Pilar Bayona-tävlingen i Zaragoza i Spanien. Valeria har uppträtt som solist med kända orkestrar och dirigenter över stora delar av världen. Hon medverkar regelbundet vid kammarmusikfestpelen i Kuhmo och Åbo, St.Michel och Mänttä, Menuhin-festivalen i Gstaad och Helsingfors Festspel. Diskografin omfattar verk av Tjajkovskij och Sibelius. Valeria bor i Finland, där hon undervisar vid Helsingfors Konservatorium och verkar som kammarmusikpianist vid Sibelius-Akademin.
Mats Liljefors
Dirigent och violinist
Mats Liljefors utbildades i Stockholm, Schweiz, Frankrike och började karriären som violinist, konsertmästare och solist. Vid 28 års ålder blev han professor i musik och dirigent vid Minnesota University. Mats grundade Musik på Slottet i Stockholm 1970 och förblev konstnärlig ledare till 2015. Han var förste gästdirigent för Eremitageorkestern i St. Petersburg 1992-2012 och konstnärlig ledare för Värmland Classic Festival 1992-99. Som dirigent för Royal Swedish Chamber Orchestra (StockholmsEnsemblen) har han turnerat i de flesta världsdelar. Han har dirigerat Münchens filharmoniker, Bolsjojoperan, Parmaoperan, St. Petersburgs filharmoniker, Jerusalem Symphony Orchestra m.fl. Diskografin omfattar mer än 80 LP och CD-skivor.
Ola Karlsson

Cello

Ola Karlsson studerade cello på Edsberg för Erling Bløndal Bengtsson och i USA för Gregor Piatigorsky. Han har varit solocellist i Sveriges Radios symfoniorkester, professor i cello, huvudansvarig för cellistutbildningen vid Kungl. Musikhögskolan och dirigent för dess stråkorkester. Under hela sin karriär har han regelbundet engagerats som solist och kammarmusiker till otaliga konserter och framträdanden i radio och TV, både i Sverige och utomlands. Ola har givit mästarkurser vid Umeå internationella kammarmusikfestival och varit gästlärare i Danmark, Italien, Kanada, Ungern och USA.