"Sagan om Jenny Lind" Familjeföreställning

Lör 13 jul 13.00 Wasasalen

Jenny Lind, vem var hon? I denna lekfulla saga med sång och musik möter vi Näktergalen från Norden. En föreställning om att våga tro på sig själv och följa sina drömmar.

OM PRODUKTIONEN

Stockholm, Berlin, London och Amerika! Jenny Lind blev världsstjärnan som hyllades av de största kompositörerna, umgicks med kungligheter och avgudades av sin publik. Men vem var hon egentligen? Den första delen handlar om Jennys barndom i Sverige och den andra om hur hon tog världen med storm. Jenny började sitt liv hos en fosterfamilj. Hon var bortvald av mamman, som var ogift och inte ville kännas vid Jenny. Sången och musiken blev tidigt ett sätt för Jenny att drömma sig bort och så småningom även hennes väg ut i livet och världen. En dag när hon som barn satt i ett fönster och sjöng blev hon upptäckt och fick komma till Kungliga Operan och sjunga upp. Därefter avlöste succerna varandra och Jenny fick inte bara roller i Sverige utan fick resa på turnéer i Europa och Amerika. Jenny träffade sin tids allra mest framgångsrika personer. I den här föreställningen får man bland annat möta sagoförfattaren H.C. Andersen, Drottning Victoria, cirkusdirektören P.T. Barnum och andra personer som var viktiga i Jennys liv.

Rollen som Jenny Lind spelas av sopranen Elin Rise och Fredrik Hiller, som är både skådespelare och pianist spelar de övriga sju rollerna i berättelsen med både humor och allvar.

Tema: tillhörighet, drömmar, ensamhet, längtan, sorg, kärlek, succé, kultur och musikhistoria.

Elin och Fredrik har många års professionell erfarenhet och är utbildade vid Musikhögskolan, Stockholms operastudio och Teaterhögskolan. De jobbar även med pedagogisk verksamhet vid Calle flygare teaterskola och med sångundervisning.

KONSTNÄRLIGT TEAM

Manus: Elin Rise
Regi: Fredrik Hiller baserad på vuxenföreställningen Näktergalen i regi av Marianne Sand.
Foto: Knut Koivisto.
Producent och konstnärlig ledare: Marianne Sand
Föreställningen passar bäst för barn 7 – 14 år men kan även uppskattas av äldre och yngre barn.

Elin Rise, sopran, är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt vid Stockholm Operastudio. Hon har också gått andra sångkurser exempelvis Opera Intensive vid National Opera Studio i London samt Operasolist vid Örebro Musikhögskola i samarbete med Opera på Skäret. Roller som Elin har sjungit är bland annat Mimì i La Bohème och Grevinnan i Figaros bröllop. Elin har tilldelats stipendier, bland annat från Clara Lachmanns fond, Svensk-danska kulturfonden, Kungl. Musikaliska Akademien samt Landstinget i Östergötlands kulturstipendium. Elin är också textförfattare och kompositör samt producerar föreställningar inom till exempel barnteater och opera. Bland annat hade hon med en kortversion av operan La Bohème på Dalhalla Operafestival 2013. Hon skriver framför allt vokalmusik, exempelvis barnoperetten ”Utan min svans – En operett med klös i”. Elin har vunnit första pris i kategorin barnkör i Stockholms Stift Kyrkosångsförbunds kompositionstävling 2017. Elin har medverkat i Edsbergs Slottsteaters föreställningar sedan 2011. Till föreställningen ”Sagan om Jenny Lind” har Elin skrivit manus samt de delar av musiken som inte är klassisk repertoar. Elin är även sång- och musiklärare och jobbar med pedagogisk verksamhet för barn och vuxna. Bland annat undervisar hon på högskolan SMI, Stockholms Musikpedagogiska Institut, som lärare inom sångmetodik.

Marianne Sand, regissör, dramatiker, manusförfattare och producent

Marianne är utbildad på The Academy of Live and Recorded Arts, London, hon har även filosofie kandidat från Oslos Universitet och pedagogik på lärarhögskolan. Hon är sedan 2014 konstnärlig ledare för Edsbergs slottsteater, där hon regisserat ett 10-tal föreställningar med stöd från Sollentuna kommun och en mängd aktiviteter som workshops och seminarier för barn och ungdomar. Flera av hennes föreställningarna har turnerat vidare bland annat på Stockholms stadsteater. Inom film har Marianne med manus och konceptutveckling för Göta Film och TBA i Norge sedan 2019. Hon har regisserat biofilmen Karsten och Petra som just nu går på Viaplay Norge och snart kommer även till SVT i serieformat. I TV-serien ”Atlantic Crossing”, som vann ärofyllda EMMY AWARDS för bästa TV-serie, medverkade Marianne både som skådespelerska, regiassistent och språkcoach i norska åt Sofia Helin.
Mer information om Marianne hittar ni här www.hobbart.no